روش های بخشیدن دیگران از ته قلب

ارائه خدمات روانشناسی

روش های بخشیدن دیگران از ته قلب

۲۳۰ بازديد

همواره شنیده‌ایم که بخشیدن دیگران بیشتر از هرکسی برای خودمان بهتر است؛ اما ممکن است تابه‌حال این موضوع را ازنظر علمی بررسی نکرده باشیم. ازآنجاکه این موضوع روی سلامت روح و روان ما تأثیر به سزایی دارد، اطلاع پیدا کردن از آن بسیار ضروری است. برای این کار ابتدا باید با معنای حقیقی بخشش آشنا شد. سپس به علل اهمیت بخشیدن دیگران پی برد و درنهایت با مراحل و روش‌هایی برای گذشت کردن آشنایی پیدا کرد. اگر مدت‌هاست بر سر مسائلی نمی‌توانید از موضوعی بگذرید و بخشش به خرج بدهید، حتما برای حفظ سلامت‌روحی خودتان مشاوره فردی دریافت نمایید.

فهرست مطالب

 

  • بخشش آدم ها به چه معنا است ؟
  • چرا بخشیدن دیگران سخت است ؟
  • فواید بخشیدن دیگران
    • افزایش و حفظ سلامت روان و جسم
    • پایین آمدن انرژی و موج منفی بدن
    • بزرگ‌تر شدن ظرفیت روحی انسان
  • مراحل بخشیدن دیگران چیست؟
    • اول
    • دوم
    • سوم
    • چهارم
  • چطور بخشیدن دیگران را برای خود ساده کنیم؟
  • کنارآمدن با غم و اندوه ناشی از بخشیدن دیگران
  • رابطه بخشیدن دیگران با ژنتیک
  • کلیدهایی طلایی برای بخشیدن دیگران
  • بخشیدن دیگران به معنی تحمل کردن است؟
  • لذت بخشیدن دیگران
  • بخشیدن کسانی که از آنها زخم خورده ایم
  • پیامدهای نبخشیدن دیگران
  • چرا با وجود اطلاع از فواید بخشیدن بازهم اینکار را انجام نمی‌دهیم؟
    • سخن پایانی

برای دریافت مشاوره در زمینه بخشیدن دیگران می‌توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

بخشش آدم ها به چه معنا است ؟

پیش از هر چیزی باید معنی واقعی بخشیدن دیگران را درک کرد تا به‌غلط از آن سوءبرداشت صورت نگیرد. عده‌ای فکر می‌کنند بخشیدن کسی یعنی “انکار کردن خطا و اشتباهی که آن شخص انجام داده است”؛ در چنین شرایطی باید وانمود کنیم که اتفاقی نیفتاده است. به عبارتی باید جوری رفتار کنیم که گویی فرد خطایی نکرده است.

  • اما این کاملاً غلط است. بخشیدن هرگز منافاتی با آنچه در واقعیت رخ‌داده، ندارد. این امر، نشان‌دهنده نیت پاک و صلح‌طلب انسان است که به دنبال یافتن راه‌حلی برای از سر گرفتن تعاملات عادی است. بخشش، ناشی از یک انتخاب کاملاً اختیاری و آگاهانه هر شخص است که ترجیح می‌دهد به‌جای نگه‌داشتن کینه‌ها در دل، خود را از بند ناراحتی‌های ناشی از یک مسئله ناخوشایند رها کند. درواقع این کار، بیشتر از همه با هدف بازگرداندن آرامش و صلح درون روانی خود فرد انجام می‌گیرد.

چرا بخشیدن دیگران سخت است ؟

در برخی از افراد، میزان هورمون آدرنالین که ترشح‌اش به دلیل داشتن کینه از دیگران زیاد شده، بالاتر از حد معمول است. در این حالت، می‌توان گفت که شخص نسبت به این هورمون و درنتیجه کینه‌توزی معتاد شده است. چیزی که در بین روانشناسان و حتی مردم عادی، نوعی صفت شخصیتی به‌حساب می‌آید.

این قبیل از افراد، بیشتر تمرکز خود را روی انتقام گرفتن گذاشته‌اند. ممکن است مدت‌زمان زیادی را صرف برنامه‌ریزی برای گرفتن چیزی که حق یا عدالت می‌نامند، کنند. درنتیجه بخشیدن را امری بسیار دشوار و حتی در مواردی غیرممکن قلمداد می‌کنند. به‌عبارت‌دیگر، آن‌ها نتوانسته‌اند بین احساسات، نیازها و افکار خود حدومرز دقیقی مشخص کنند.

فواید بخشیدن دیگران

 

بخشیدن دیگران فواید زیادی دارد که در صورتی که به آنها فکر کنید؛ قطعا بخشیدن برایتان راحت تر خواهد شد. آثار بخشش هم بر سلامت روانی فرد تاثیر داشته و هم ارتباطات اجتماعی او را بهتر خواهد کرد. از این رو در این قسمت به توضیح برخی از این فواید خواهیم پرداخت.

افزایش و حفظ سلامت روان و جسم

همان‌طور که گفته شد، نگه‌داشتن ناراحتی و کینه به مدت طولانی از دیگران، سبب ترشح بیش‌ازحد هورمون آدرنالین می‌گردد. این هورمون که نقش بسیار اساسی در بروز استرس دارد، اثرات منفی زیادی را در بلندمدت بر بدن و نیز روحیه افراد خواهد گذاشت. لذا توصیه می‌شود برای جلوگیری از بروز چنین علائمی، دست به بخشیدن دیگران بزنید.

پایین آمدن انرژی و موج منفی بدن

طبق آموزه‌های شرقی، داشتن خشم و ناراحتی‌های روانی زیاد باعث افزایش انرژی منفی انسان شده و همچون سمی با تأثیر دیرپا برای ذهن و جسم عمل می‌کند؛ در عوض بخشیدن دیگران می‌تواند سبب تصفیه روح ازاین‌گونه انرژی‌های منفی و زائد شده و سلامت روح را بالا ببرد.

بزرگ‌تر شدن ظرفیت روحی انسان

هنگامی‌که در حق ما خطا یا اشتباهی صورت می‌گیرد، طبیعی است که خشمگین شده و به دنبال باز پس گرفتن حق خود باشیم؛ اما بعدازاین موضوع هم بخشیدن دیگران و فرد خطاکار آسان نیست، چراکه به‌هرحال باعث ناراحتی و یا آسیب رسیدن به ما شده است. در این حالت، داشتن قدرت و توانایی بخشیدن نشان از ظرفیت بالای روحی و قدرت شخصیتی بسیار قوی است.

مراحل بخشیدن دیگران چیست؟

بخشیدن کسی به‌یک‌باره صورت نمی‌گیرد؛ بلکه این نوع گذشت دارای یک سری اصول و مراحل خاص و مشخص است. برای آنکه بتوانیم به طرزی صحیح فردی را ببخشیم، باید با این مراحل آشنا بوده و از آن‌ها بهره بگیریم. مراحل بخشیدن دیگران به شرح زیر می‌باشد. برای آشنایی بیشتر با مفهوم سلامت روان کلیک نمایید.

اول

قبول کردن واقعیت و این حقیقت که فرد مقابل به شما آسیب رسانده و یا موجب ناراحتی شما گشته است. لازم است با احساسات و افکار خود صادق باشیم و به هر یک از آن‌ها به‌درستی و با شدت مناسب پاسخ دهیم. عدم توجه به این مرحله هرگز شما را به بخشیدن حقیقی دیگران نخواهد رساند. چرا که با هر بار یادآوری یا دیدار احساسات منفی شما فوران خواهد کرد.

دوم

در مرحله اول، پیش از هر چیز خشم و هیجانات منفی است که شمارا در برمی‌گیرد. این موضوع کاملاً عادی است و جایی برای ناراحتی نیست؛ اما نکته اینجا است که نباید اجازه دهید این احساسات کنترل کامل رفتار و واکنش‌های شمارا در دست بگیرند. در این مرحله یادآوری ارزش‌ها و عقیده‌هایی که همواره در زندگی داشته‌ایم، بسیار کمک‌کننده هستند.

سوم

در این مرحله لازم است تا به‌تدریج از میزان خشم و کینه خود نسبت به فرد خطاکار کم کنید. این امر مستلزم تمرین و تلاش زیادی است؛ بنابراین انتظار رد کردن این مرحله برای بخشیدن دیگران را در مدت‌زمان کوتاه نداشته باشید. می‌توانید با گذاشتن خودتان به‌جای شخص مقابل، سعی کنید تا او را درک کنید.

چهارم

روان خود را از خشم و کینه خالی کنید و به مسیر زندگی خود ادامه دهید. باید به یاد داشته باشید که آنچه بیشتر از هر چیز ارزش دارد، زمان حال و زندگی خود شما است. پس با بهترین هیجانات عمر خود را بگذرانید. این که بنشینید و بگویید “چون فلانی با من این کار رو کرد و یا فلان حرف رو زد و…”، فقط به خودتون بد کرده‌اید. با نشستن هم بخشیدن دیگران سخت تر می‌شود و هم حال و روز خودتان رو به افول می‌رود.

چطور بخشیدن دیگران را برای خود ساده کنیم؟

  • به خودتان برای بخشیدن، فرصت بدهید تا خشم‌تان فروبنشیند.
  • قصد و نیت بخشیدن دیگران را داشته باشید.
  • احساسات خود را بشناسید و با خود صادق باشید.
  • تصمیم‌گیری‌های خود را با منطق بگیرید، نه با احساسات.
  • برای رنج‌های خود، معنایی بیابید. برای مثال آیا این ناراحتی باعث رشد شخصیتی شما شده است یا خیر؟
  • از راهنمایی‌های مشاور و روانشناسان حوزه سلامت روان استفاده کنید.

کنارآمدن با غم و اندوه ناشی از بخشیدن دیگران

با اینکه بیشتر افراد تصور می‌کنند که بخشیدن دیگران با حال بسیار خوبی همراه است و منجر به خوشحالی می‌شود؛ اما احساس ناراحتی نیز به ارمغان خواهد آورد. چرا که بعد از بخشیدن دیگران افراد به این موضوع فکر می‌کنند که شاید رفتار مورد نظر دوباره تکرار شود و یا با اینکار شخصیت خود را کوچک کرده اند. در صورتی که این احساسات در بیشتر موارد موقتی بوده و چیزی که دائمی است حال خوب و احساس سبکی بعد از بخشش است.

رابطه بخشیدن دیگران با ژنتیک

محققین معتقدند که بین بخشیدن دیگران با ژنتیک افراد رابطه وجود دارد. چرا که واکنش فیزیولوژیکی افراد در چنین شرایطی متفاوت بوده و هر فردی به شکل منحصر به فردی نسبت به تلخی و کینه ها پاسخ می‌دهد. البته این بدان معنا نیست که ژنتیک تنها عامل تعیین کننده در این زمینه است ؛ بلکه عوامل دیگری مانند تربیت اجتماعی افراد نیز در آن نقش دارند.

کلیدهایی طلایی برای بخشیدن دیگران

برای بخشیدن دیگران راه های مختلفی وجود دارد که در بخش های قبلی تا حدی به آنها اشاره کردیم. اما نکات کلیدی در این زمینه وجود دارند؛ که در صورت رعایت کردن آنها بخشش نه تنها راحت تر شده؛ بلکه تاثیرات بهتری نیز بر افراد خواهد داشت. برخی از این کلیدها شامل موارد زیر هستند.

  • ادامه دادن
  • متوجه کردن تمرکز بر موضوع دیگر
  • خودداری کردن از امر کردن به بقیه
  • بودن مثل آب
  • مسئولیت پذیری
  • مهربان بودن
  • اجتماعی فکر کنید

بخشیدن دیگران به معنی تحمل کردن است؟

برخی از افراد تصور می‌کنند که اگر کسی را ببخشند؛ به این معنی است که باید رفتارهای اشتباه او را نیز برای همیشه تحمل کرده و دیگر در راستای تغییر دادن آنها تلاش نکنند. در صورتی که این به معنی انفعال است و نه بخشش. شما تنها یک رفتار اشتباه یا توهین آمیز را در یک نفر می‌بخشید اما نباید باعث شود که به طور کلی خطاهای او را در زمینه های مختلف نبینید.

لذت بخشیدن دیگران

همیشه می‌گویند لذتی که در بخشش هست در انتقام نیست؛ اما در زندگی واقعی فکر کردن به این شکل و عملی کردن آن ساده نیست. بله، افراد بعد از بخشش متوجه لذت آن شده و خودشان حس می‌کنند که چه کار بزرگی انجام داده اند. اما این احساس باید کاملا بدون فشار و آزادانه باشد. چرا که در صورتی که افراد تحت تاثیر دیگران اینکار را انجام دهند؛ بیشتر احتمال دارد که پشیمان شده و حتی دوباره تصمیم خود را عوض کنند.

بخشیدن کسانی که از آنها زخم خورده ایم

افراد همواره با این سوال مواجه می‌شوند که چرا باید فردی را ببخشیم که از او زخم خورده ایم. در این صورت او دوباره اینکار را با ما خواهد کرد. فکر کردن به این موضوع باعث می‌شود که نه تنها بخشیدن برای افراد سخت تر شده، بلکه در مورد آینده نیز دچار استرس و اضطراب شوند. در این شرایط باید به این موضوع فکر کنید که این فرد چقدر برای شما مهم است و یا چند بار به او فرصت داده اید. همچنین لزومی ندارد که برای بخشیدن دیگران به خود فشار زیادی وارد کنید؛ تنها نباید اجازه دهید که این احساس در شما تبدیل به کینه و نفرت شده و منجر به بروز رفتارهای غیرعادی گردد.

پیامدهای نبخشیدن دیگران

 

بر اساس پژوهش هایی که در این زمینه انجام شده است؛ مشخص شد که نبخشیدن دیگران پیامدهای زیادی برای افراد ایجاد می‌کند در مقایسه با سختی های بخشیدن، بسیار شدیدتر هستند. از این رو بهتر است برای سلامت روان خودمان هم که شده دیگران را ببخشیم تا اینکه بار سنگین کینه و نفرت را تحمل کنیم. برخی از پیامدهای ناشی از نبخشیدن دیگران شامل موارد زیر هستند.

➰افت عزت نفس و اعتماد به نفس

➰بروز اختلالاتی در سلامت روان افراد

➰پایین آمدن میزان رضایت و خشنودی از زندگی

➰کاهش محبت میان فردی و آسیب دیدن روابط

➰کاهش تاب آوری ما در بحران ها

چرا با وجود اطلاع از فواید بخشیدن بازهم اینکار را انجام نمی‌دهیم؟

معمولا در مورد توجیحاتی که در مورد نبخشیدن دیگران برای خود می‌آوریم؛ موضوعات هستند که بین همه افراد مشترک اند. در واقع زمانی که به این بهانه ها فکر می‌کنیم؛ دیگر تمایلی نخواهیم داشت که دیگری را ببخشیم. اینها تله های روانی هستند که ذهن ما را به اشتباه می‌اندازند. برای مثال به این فکر می‌کنیم که اگر ببخشیم؛ بیشتر احتمال دارد که فرد دوباره چنین کاری را تکرار کند. و یا بخشیدن زمینه ای برای بروز جرم های بیشتر است. یکی دیگر از موضوعاتی که باعث می‌شود تا دیگران را نبخشیم؛ این است که دیگران در گذشته ما را نبخشیدند؛ پس ما نیز اینکار را انجام نخواهیم داد.

اگر درگیر چنین افکاری هستید؛ باید بدانید که این موضوعات تنها از لحاظ روانی به شما فشار بیشتری وارد کرده و هیچ تاثیر دیگری نخواهند داشت.

سخن پایانی

همه ما در شرایطی قرار می‌گیریم که باید دیگران را ببخشیم و یا چشم پوشی کنیم. انجام چنین کاری ساده نیست و می‌تواند فشار زیادی را به ما وارد کند. اما در صورتی که از فواید و نحوه چگونگی آن مطلع باشیم؛ راحت تر می‌توانیم اینکار را انجام داده و به دیگران کمک کنیم. از طرفی فراموش نکنید که ما نیز به مورد بخشش واقع شدن نیاز داریم. از این رو در صورتی که نمی‌توانید ببخشید؛ حتما در این زمینه از یک متخصص کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره در زمینه بخشیدن دیگران می‌توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

منیع: روش های بخشیدن دیگران

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.