کنترل احساسات و هیجانات در هر شرایطی کار راحتی نیست. به دست آوردن چنین مهارتی نیاز به تمرین و زمان دارد. حتما شما نیز لحظاتی را تجربه کردهاید که به دلیل هیجان بالا و احساسات زیاد نتوانستهاید درست تصمیم بگیرید. ممکن است حتی در آن شرایط قولی داده باشید که توانایی انجام آن را نداشتهاید. دلیل اصلی این مسائل عدم آگاهی و شناخت احساسات و کنترل آنهاست. به همین دلیل حتا در کنار آموزش مهارت کنترل احساسات و هیجانات پیشنهاد میکنیم که برای به دنبال روشهای تشخیص و شناسایی نوعاحساساتتان هم باشید. در ادامه علاوه بر بررسی بیشتر ابعاد این موضوع به تکنیک های کنترل احساسات پرداختهایم. برای تقویت این مهارت میتوانید از خدمات مشاوره فردی استفاده نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کنترل هیجانات میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی روانشناسی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
منبع: کنترل احساسات و هیجانات
تعریف مهارت کنترل احساسات و هیجانات
کنترل احساسات به معنای آگاه بودن از تجربه احساسات و توانایی مدیریت آنها در رسیدن به اهداف است. اینکه بدانید هم اکنون عصبی هستید و یا شادی زیادی را تجربه میکنید، اولین گام برای کنترل احساسات شماست. زمانی که توانایی کنترل احساسات خود را به دست میآورید راحت تر با چالش های زندگی روبه رو میشوید و مهارت حل مسالهتان افزایش مییابد. در حقیقت کنترل احساسات زمینهای برای رشد و موفقیت تان خواهد شد. برای آشنایی بیشتر با مهارت های زندگی کلیک نمایید.
چرا مهارت کنترل احساسات و هیجانات مهم است؟
این مهارت مهم است زیرا بخش اعظمی از تصمیم گیریهای اشتباه ما و آسیب های روحی ناشی از آن ریشه در عدم کنترل احساسات مان دارد. گاه حرفی را که نباید میزدیم زده ایم، جایی که نباید میخندیدیم خندیده ایم و جایی که باید به آرامی خطای دیگران را گوشزد میکردیم از کوره در رفتهایم. تمام این اعمال تکانشی و ناگهانی ناشی از عدم مهارت احساسات ماست که در نهایت احساس شرم و سرافکندگی و پشیمانی را برایمان به جای خواهد گذاشت. برای کسب اطلاع بیشتر درباره ناتوانی در کنترل هیجانات کلیک کنید.
فواید داشتن مهارت کنترل احساسات
اگر مهارت کنترل احساسات را در خود پرورش دهید به طور چشمگیری در روابط شغلی، تحصیلی و خانوادگیتان پیشرفت خواهید کرد. ردپای این مهارت در تمام اعمال و رفتارهای اجتماعی و بین فردی انسانها قابل مشاهده است و از این جهت اهمیت زیادی دارد. بنابراین اگر بتوانید در لحظه بفهمید که چه احساسی دارید و چه چیزی باعث بروز این احساس شده قطعا تصمیمات بهتر و موثرتری در مورد رفتارتان خواهید گرفت.
تکنیک های کنترل احساسات و هیجانات
همه افراد به دنبال راهی هستند تا بتوانند احساسات خود را در شرایط مختلف کنترل کرده و واکنش بهتری داشته باشند. اما احساسات معمولا به صورت ناگهانی بروز کرده و کنترل کردن آنها کار ساده ای نیست. معمولا افراد به مرور زمان میآموزند که چطور اینکار را در مقابل افراد مختلف انجام دهند. اما میتوان تمریناتی را نیز در این زمینه انجام داد. در این قسمت به توضیح برخی از این راهکارها میپردازیم.
احساسات تان را بشناسید
یکی از مقدمات مهم کنترل و مدیریت احساسات شناسایی احساسات است. زمانی که احساسی را تجربه میکنید به نشانه های بدنی خود مثل گرگرفتن یا سرد شدن دستها یا علائم دیگر بدنیتان توجه کنید. بین حس های مختلف خود تمایز قائل شوید. سعی کنید با نامگذاری این احساسها از یکدیگر آنها را بهتر شناسایی کنید. مثلا غم، ترس، شادی، خشم و … زمانی که برای شناسایی خود زمان صرف میکنید در واقع در حال پذیرش احساسات خود هستید که گام مهمی برای رشد و پرورش مهارت کنترل احساسات شماست.
احساسات تان را نادیده نگیرید
مدیریت احساسات به معنی نادیده گرفتن و یا سرکوب آنها نیستند. احساسات شما بیانگر افکار شما در ذهنتان هستند. گاهی انکار و سرکوبی یک احساس به منزله نادیده گرفتن افکاری است که متداوما در ذهنتان هستند و شما را اذیت میکنند. اگر شما هم افکار ناراحت کننده و تکراری ناشی از تروما دارید و احساسات ناراحت کنندهای تجربه میکنید پیشنهاد ما به شما این است که حتما با یک روانشناس و مشاور مساله خود را در میان بگذارید.
احساساتتان مقابل رفتارهای شما نیستند
کنترل احساسات و عواطف کار آسانی نیست و گاها ممکن است در این زمنیه شکست بخورید. لازم است بدانید که احساسات و افکار متاثر از احساسات شما با واقعیت رفتاری شما یکسان نیستند. زمانی که از دست کسی به حد زیادی عصبانی هستید بدان معنا نیست که حتما باید با آن شخص دعوا کنید؛ بلکه این فقط یک احساس است. در چنین مواقعی بهترین راهکار این است که عجولانه تصمیم نگیرید. به خود فرصت دهید. اجازه دهید آرام شوید و سپس در فضای منطقی و عقلانی به مساله نگاه کنید و تصمیم بگیرید.
افکارتان را مدیریت کنید
ریشه تمام احساسات ما انسانها در افکارمان وجود دارد. باورهای ما به احساسات ما برچسب میزنند و آنها را نامگذاری می کنند. بنابراین با مدیریت و تغیر افکارتان میتوانید احساساتتان را مدیریت کنید. احساسات به ویژه احساسات ناخوشایند مثل آلارم برای نشان دادن وجود افکار نامتناسب و تحریف شده در ذهن شما هستند. پس لازم است گاهی در مورد آنها کنجکاو باشید و از این طریق افکار ناخوشایند خود را یافته و آنها را تغییر دهید.
انکار احساسات ناخوشایند اوضاع را بهتر نمیکند
گاها بعضی افراد به اشتباه برداشت میکنند باید تمام احساسات ناخوشایند خود را انکار کنند و همواره تظاهر کنند که حالشان خوب است. اما طبق بررسی های انجام شده این فرضیه نادرست است. اقتضای انسان بودن تجربه احساسات مثبت و منفی است. ممکن است یک روز احساسات مثبت و فردای آن روز احساسات منفی را تجربه کنید. تلاش برای انکار احساسات تان حال شما را بهتر نخواهد کرد. بلکه باید اجازه دهید احساسات تان ابراز شوند و صد البته با رعایت نکاتی که بیان شد آنها را مدیریت کنید.
روش های فوری کنترل احساسات
همچنین برخی از افراد راه های موقتی و سریعی را نیز برای کنترل احساسات پیشنهاد میکنند که در کوتاه مدت موثر هستند. در واقع افراد باید در مرحله اول از این روش ها استفاده کنند تا احساسات و هیجانات آنها فروکش کرده و در مرحله بعدی از روش ها و راهکارهای اصلی استفاده نمایند. برخی از این روش ها که تاثیرات کوتاه مدتی دارند؛ شامل موارد زیر میشوند. برای آشنایی با انواع مهارت حل مسئله کلیک کنید.
????از یک تا ده بشمارید
????با فردی مطمئن صحبت کنید
????کاری را انجام دهید که به شما حس خوبی میدهد
????حمام بروید
????خود را به کاری مشغول کنید
پیامدهای عدم کنترل احساسات
اگر افراد نتوانند به موقع و به درستی کنترل احساسات را انجام دهند؛ دچار مشکلات مختلفی خواهند شد. حتی میتوان گفت که بدترین تصمیمات در این زمان گرفته میشوند. کنترل احساسات به موقع از بروز بسیاری از مشکلات و مسائل جلوگیری کرده و باعث میشود که افراد تعامل درست تری با محیط و یا حتی با خودشان داشته باشند. بسیاری از افراد تحت تاثیر همین موضوع دچار انواع بیماری های روانی شده اند.
چرا افراد در کنترل هیجانات ضعف دارند؟
بررسی این موضوع که چرا برخی از افراد در کنترل احساسات خود ضعف دارند نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. در واقع زمانی که بتوان علت این موضوع را یافت؛ افراد راحت تر بر آنها کارکرده و میتوانند احساسات خود را بشناسند. از اصلی ترین دلایلی که در این زمینه وجود دارد میتوان اعتماد به نفس پایین، خشم زیاد، ابتلا به اختلالات اضطرابی، افسردگی و… اشاره نمود.
سخن آخر
احساس شرم و پشیمانی بعد از تصمیمات عجولانه معمولا ناشی از نبود مهارت در کنترل احساسات و عواطف است. مهارت کنترل عواطف و احساسات مهارتی قابل توجه و بسیار مهم برای بهبود ویژگیهای بین فردی و دنبال کردن اهداف تان میباشد. خوشبختانه این مهارت قابلیت رشد و ارتقا دارد و با تمرین های مستمر و با نظارت متخصصین این حوزه میتوانید به رشد این خصیصه بپردازید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کنترل هیجانات میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی روانشناسی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.